Skip to content

Ebbart Memorial UMC, Springfield, OR

April 13, 2017

Ebbart Memorial UMC at the corner of Sixth and “C” streets in Springfield was built in 1916 from plans by architect Albert Crandall. An article at the time of dedication in the Pacific Christian Advocate describes the interior:

“A. J. Crandall of Lebanon was the architect for the church and parsonage, and it is to his credit that he has given to the Methodists of Springfield two buildings that have no superiors in the whole conference. He was architect also of our church erected only a few years ago at Lebanon, the general plan of which was followed in the Springfield edifice, but on a more modified scale, yet with a greatly increased seating capacity.

“The church is located on the northeast corner of Sixth and “C” Streets, and is 66×99 feet in size with full cement basement. The main edifice is pink-grey brick veneer over a wood frame. The basement is designed for social and Sunday School work. In it are a fuel and furnace room 16 by 40 feet; a kitchen fully equipped and thoroughly modern, 14 by 23 feet; dining-room 40 by 34 feet, and ladies’ parlor 36 by 20 feet. This ladies parlor is subdivided into three class rooms by Wilson rolling partitions. On the east of the dining-room are four additional class rooms. By the use of these rolling partitions nearly the entire area of the basement is converted into one great reception hall. On the southwest of the ladies’ parlor is the ladies’ cloak room and the extreme northeast corner is the gentlemen’s cloak room. A large store room is provided between the kitchen and hall, communicating with the east basement entrance. The main auditorium is 50 by 54 feet, seating about 450 persons. In the north is the recess for the pipe organ and choir. At the right of the pulpit is the pastor’s study and at the left is the choir room. These rooms are 16 by 22 feet. Immediately above are Sunday School rooms of like size. Opposite the pulpit and over the prayer room is a balcony equipped with 208 opera chairs. The Epworth League rooms are separated from the main auditorium by Wilson rolling partitions. The ceiling is beamed and the inclined floor is covered with an especially good quality oak, with built-up elm bottoms and compound curved backs, all finished in golden oak.”

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: